I vår luftfukter test har vi tatt for oss fem flotte og gode luftfukter modeller. Med i vår test er det både rimelige og dyre luftfukter typer. Vi fikk se svært god prestasjon av samtlige modeller, og vi kan helt klart anbefale alle modellene som var med i vår test. Allikevel er det alltid nødvendig å gi dem både terningkast og rangere dem. Da vi skulle vurdere dem valgte vi å gå ut fra følgende kriterier:
Levoit 600 Hybrid - Luftfukter best i test
Levoit Classic 300 Smart - Luftfukter test
Stadler Form Oskar Big – Luftfukter test
Beurer LB880 – Luftfukter test
Duux Motion White – Luftfukter test
butikk:
Pris:
Tilbud:
Vanntank: Vinneren av vår luftfukter test blir levert med en enorm vanntank som rommer hele 6 liter vann. Dette gjør at den er i stand til å fukte luften i opp til 60 timer før tanken må fylles opp. Selve luftfukter modellen har en brukervennlig størrelse, og tar derfor heller ikke opp noe særlig plass. Når vi åpnet pakken så fulgte det med en vannrenser som man kan legge oppi tanken. Denne sørger for at vannet holder seg rent og at dette er inkludert er noe vi ser på som et pluss.
Maks romstørrelse: Levoit 600 luftfukter er i stand til å håndtere en romstørrelse på opptil 70 kvadratmeter. Dette betyr at den passer perfekt til deg som ønsker optimal luftfuktighet i en større leilighet / hus. Vi liker godt at denne modellen er allsidig, og kan brukes der man selv ønsker. Har man en stor stue med åpen kjøkkenløsning for eksempel, så er denne luftfukter modellen helt perfekt. Den passer også godt inn i mindre rom og den vil få en enda bedre effekt i et rom på for eksempel 40 m².
Nivåer: Det er svært enkelt å stille opp eller ned intensiteten på denne luftfukter modellen. Den kan enten styres via VeSync-appen eller via kontrollen som følger med. Du kan både justere hvilken fukt % du ønsker å ha i rommet, samt variere mellom 3 ulike nivåer. men aller best likte vi den automatiske innstillingen. Levoit luftfukter har også et innebygget hygrostat slik at den selv kan justere luftfuktighet inne til et perfekt nivå. Man stiller den bare inn på hvilken luftfuktighet man ønsker inne, og så gjør luftfukter apparatet resten av jobben. Når det kommer til funksjoner og brukervennlighet så er denne modellen helt overlegen.
Lydnivå: Denne luftfukter modellen fra Levoit har en markedsledende romkapasitet, samtidig som at dette er en av modellene med laves støynivå. Med kun 35 dB, kan man nyte frisk luft uten å bli forstyrret av ubehagelig støy. Vi er veldig fornøyde med støynivået, og synes den fungerer utmerket på barnerommet så vel som i stuen. Den forstyrrer verken nattesøvnen eller TV-tittingen.
Konklusjon: Det er ingen tvil om at Levoit 600 Hybrid skulle få 1 plass i vår luftfukter test. Det er absolutt å forvente at testens vinner skal være den aller beste, og vi tok også pris inn i vurderingen. Når vi så på hva vi fikk for pengene var det ikke tvil om at denne luftfukter modellen fra Levoit skulle få terningkast 6 og best i test prisen 2021.
butikk:
Pris:
Tilbud:
Vanntank: Levoit Classic 300 Smart luftfukter har i likhet med vinnerne av vår test en stor vanntank som rommer 6 liter. Denne modellen har også et av de lekreste luftfukter designene i vår test, og vi synes den har en passende størrelse. Den tar ikke opp mye plass, og den er stilren slik at den passer inn i de fleste hjem. Vi merker godt at Levoit har et stort fokus på design på sine luftfukter modeller.
Maks romstørrelse: Selv om den luftfukter modellen fra Levoit ikke er så stor, kan den allikevel håndtere opptil 47 kvadratmeter. Dette imponerer oss stort, og den kan passe like bra inn i stua ved siden av TV-en, som på soverommet. Som med de fleste andre modellene i vår luftfukter test, kan den slite litt med å øke luftfuktighet inne i store åpne romløsninger som er over 50 m².
Nivåer: Denne luftfukter modellen har hele 3 intensitetsnivåer, men aller best likte vi den automatiske innstillingen. Ikke nok med dette, men du kan både velge mellom kald og varm luft, og sette på timer fra 1-12 timer. Vi opplever hele apparatet som veldig brukervennlig, både i utforming og av valgmuligheter. Denne luftfukter modellen har også innebygget LED lys, slik at man kan bruke den som en enkel lampe i tillegg til en luftfukter. I likhet med testvinneren så kan denne modellen også kobles opp mot VeSync-appen hvor man kan styre alle funksjonene via smarttelefonen.
Lydnivå: Dette er en særdeles stillegående luftfukter modell. Som tidligere nevnt er det ingen av apparatene i denne testen som har vært særlig bråkete, men denne merker du ikke at er til stede en gang. Den er så stillegående at du glemmer at den er der, og vi kan trygt si at denne modellen kan brukes på soverommet.
Konklusjon: Det er lite negativt vi kan si om Levoit Classic 300 Smart luftfukter, og den imponerer på de fleste fronter. Spesielt vil vi trekke frem hvor stillegående den er, og vi elsker den automatiske funksjonen den har. Dette er en modell som gir deg mye for pengene og vi har derfor valgt å gi Levoit Classic 300 Smart terningkast 6 og en andreplass i vår luftfukter test.
butikk:
Pris:
Tilbud:
Vanntank: Vi merker at Stadler har et stort fokus på design, og Oskar Big luftfukter er intet unntak. Dette er en stor modell som har en vanntank på hele 6 liter. Selve luftfukter apparatet er stort, men den har et moderne utseende og ser svært lekker ut i de aller fleste rom. Her kan man øke luftfuktighet inne samtidig som man pynter opp rommet.
Maks romstørrelse: Som nevnt er denne luftfukter modellen en stor type, og den vil være helt perfekt for store åpne romløsninger. Den klarer nemlig å håndtere rom helt opptil 100 kvadratmeter. Da skal det godt gjøres å ha for store rom for denne luftfukter modellen, med mindre man har store selskapslokaler. Den må naturligvis ikke stå i store rom, for den fungerer også suverent på vanlig størrelse soverom så vel som store stuer.
Nivåer: Vi likte absolutt best den automatiske funksjonen til denne luftfukter modellen. Det var bare å stille inn ønsket luftfuktighet inne, og slå på auto. Deretter fikk luftfukter apparatet stå og jobbe som den selv ville. Den innebyggede hygrostaten sørger for at luftfuktighet inne holder seg på ønsket nivå hele tiden. Dersom man skal ha den på soverommet har den også eget sleepmode som sørger for at den ikke bråker.
Lydnivå: Når denne modellen fra Stadler jobber på sitt verste, er det ikke mye bråk å høre. 46 desibel er naturligvis på den øvre delen av skalaen i vår luftfukter test, men den forstyrrer ikke mye. Når vi satt den på sleepmode gikk lydnivået ned, og den kan uten tvil stå på alle typer soverom uten å forstyrre nattesøvnen.
Konklusjon: Vi hadde lyst til å gi denne modellen topp score av flere grunner. Dette er en lekker luftfukter med moderne design, og den leverer på topp nivå. Dessverre trekker vi et terningkast for lydnivå og driftstiden. Den er også dyr sammenlignet med de andre modellene i vår luftfukter test. Dette er ingen billig modell, og derfor får den terningkast 5 og havner på tredjeplass i vår luftfukter test.
butikk:
Pris:
Tilbud:
Vanntank: Beurer LB880 luftfukter blir levert med en stor vanntank som rommer hele 6 liter vann. Dette gjør at den er i stand til å brukes i maksimalt 11 timer før den mp fylles opp igjen. Selve modellen er ikke veldig stor, og tar derfor heller ikke opp så mye plass. Vi opplevde at luftfukter modellen brukte en del vann også, men vi trengte ikke fylle på den mer enn en gang om dagen de gangene den stod på konstant hele døgnet.
Maks romstørrelse: Beurer LB880 luftfukter er i stand til å håndtere en romstørrelse på opptil 48 kvadratmeter. Dette betyr at den kan passe vel så bra til soverommet, som til en normal stue. Vi liker godt at denne modellen er allsidig, og kan brukes der man selv ønsker. Har man en veldig stor stue kan denne luftfukter modellen bli i minste laget, men utenom det er dette en modell som kan passe de aller fleste.
Nivåer: Det er svært enkelt å stille opp eller ned intensiteten på denne luftfukter modellen. Den har et veldig enkelt hjul foran som kan vris for å stille på dette. Det er ikke svært mange funksjoner på denne modellen, men det er svært enkelt å slå den av og på. Det er også veldig enkelt å stille på hastigheten til det nivået vi ønsker for å øke luftfuktighet inne. Vi opplever hele apparatet som litt simpelt uten så mange funksjoner.
Lydnivå: Det skal nevnes at denne luftfukter modellen fra beurer er en av de med høyest lydnivå i vår test. Men vi må også legge til at dette ikke betyr at den bråker mye. Vi er mer enn nok fornøyd med støynivået, og synes den fungerer utmerket på barnerommet så vel som i stuen. Den forstyrrer verken nattesøvnen eller TV-tittingen.
Konklusjon: Denne Beurer luftfukter modellen gjør det bra i vår test, men det er visse ting som drar karakteren ned. Dette er en billigere modell og tar vi prisen i betraktning så er det en nokså god luftfukter. Likevel så savnet vi flere funksjoner og lengre driftstid. Lydnivået var også høyere enn andre modeller på denne størrelsen og vi har derfor valgt å gi terningkast 4 og fjerdeplass.
butikk:
Pris:
Tilbud:
Vanntank: Duux Motion luftfukter er en mindre modell og vanntanken har en størrelse på 4 liter. Dette er en relativt standard vanntank og svært kurant i vår test. Denne modellen fra Duux har en maksimal driftstid på 12 timer. Det betyr at dersom den skal brukes hele døgnet må den fylles på en til to ganger om dagen. Selve luftfukter apparatet er nokså lite og veier ikke veldig mye, så vanntanken står for mesteparten av størrelsen her.
Maks romstørrelse: Også denne luftfukter modellen takler nokså store rom, og kan stå i rom som er opptil 40 kvadratmeter for å øke luftfuktighet inne. Dette er en veldig fin størrelse og gjør at den fint kan plasseres på alle typer soverom, og de fleste typer stuer. Dersom man har en åpen stue og kjøkkenløsning kan det hende denne modellen er litt liten.
Nivåer: Denne luftfukter modellen fra Duux er veldig enkel å justere på intensiteten. Den har 3 ulike nivåer, sleep mode og timer. Det er altså enkelt å justere fuktigheten til det nivået man ønsker. Vi opplevde det som enklest å velge det nivået vi ville ha, og deretter la den gå på hastighetsnivå 2. På denne måten krever det lite håndtering av luftfukter apparatet.
Lydnivå: Denne modellen er kanskje dyr, men det er virkelig en stillegående luftfukter. Med bare 35 desibel på det høyeste støynivået kan denne modellen uten tvil stå på alle typer rom. Dette er en luftfukter som aldri kommer til å vekke barna fra skjønnhetssøvnen. Den kan også uten problem stå på rett ved siden av TV-en for å øke luftfuktighet inne.
Konklusjon: Dette er en av de dyreste modellene i vår luftfukter test og forventning var derfor høye. Dette er en utrolig stillegående modell som leverer gode resultater. Likevel så er denne modellen veldig dyr og vi mener at den ikke leverer like bra som de andre modellene sammenlignet med prisen. Av den grunn, har vi valgt å gi Duux Motion luftfukter terningkast 4 og en femteplass i vår test.
En luftfukter er en maskin som skal sørge for å øke eller optimalisere luftfuktighet inne i hjemmet. Det kan være mange grunner til at man ønsker å gjøre dette. Blant annet kan man oppleve å forhindre tørr hud, tørre lepper, hodepine, irritasjon i hals og nese, og forkjølelse ved å benytte en luftfukter. Men det er ikke bare dette den ofte brukes til. Den kan nemlig også hjelpe mange andre ting i hjemmet ved å forbedre luftfuktighet inne i rommene. Det er nemlig gjerne slik at treverk og planter ofte har svært godt av høyere luftfuktighet inne. Det finnes også mange forskjellige typer luftfukter modeller. Noen av dem er store, andre er små. De kommer med vanntanker i forskjellige størrelser, har forskjellige intensiteter, og de har ofte veldig forskjellig design.
Ved å gjøre innkjøp av en luftfukter vil man kunne øke luftfuktighet inne i hjemmet. Dette vil kunne ha flere helsefordeler, og forebygge blant annet astmaanfall. Mange opplever flere helsefordeler ved å optimalisere sin luftfuktighet inne. Andre kan også oppleve at levende materialer i hjemmet som planter og treverk trives mye bedre. Luftfuktighet blir ikke bare målt inne, men blir også sterkt påvirket av luftfuktighet ute. I tillegg vil både varm damp fra dusjen, og fra matlaging påvirke hvilken luftfuktighet man har inne. Ved å bruke en luftfukter vil man kunne optimalisere din luftfuktighet inne i hjemmet, få et bedre inneklima og en bedre tilværelse.
Ja det gjør det! Først og fremst er det fire forskjellige teknologier som brukes i luftfuktere. Disse er ultrasonisk luftfukter, evaporativ luftfukter, varm damp luftfukter og luftvasker. Mange av dagens modeller en kombinasjon av ultrasonisk og luftvaskende luftfuktere. Disse vil både optimalisere luftfuktighet inne, samtidig som de renser luften for forurensing. Det var på 60-tallet de startet å selge luftfukter modeller, og disse var av en gammel type varm damp luftfukter som ikke var like ideell å bruke som dagens modeller. Da var luftfuktere ofte en grobunn for sopp og bakterier, men i dag er det mye bedre teknologi. Nå er det høyt fokus på å rense luften, fjerne bakterier og forurensning, og optimalisering av inneklimaet.
Luftfukter modeller som benytter ultrasonisk teknologi er utstyrt med en metallplate. Denne platen vibrerer under vannet, og den beveger seg så raskt at små partikler fra vannet stiger opp fra det flytende vannet. Disse dråpene vil så blåses ut i rommet av en innebygget vifte. På denne måten er det altså en kald tåke av vann som blåses ut i rommet. Dette er selve teknologien bak metoden, og den er svært effektiv for å øke luftfuktigheten. I tillegg vil den være svært effektiv i alle typer temperaturer. Den vil altså ikke påvirkes nevneverdig av årstid eller innetemperatur. Den vil heller ikke påvirkes i stor grad av luftfuktigheten i rommet, og vil jobbe like godt uansett.
Dette er også en veldig populær type luftfukter der det benyttes et filter for å tilføre vann til luften. I beholderen ligger det naturligvis vann, og opp fra vannet står det en filtermatte som absorberer vannet. Apparatet har en vifte som blåser luften gjennom denne matten, og på denne måten vil luften ta til seg fuktighet før den kommer ut på andre siden. Det som er så fint med denne metoden er at den regulerer seg selv. Det betyr at desto mer tørr luften er, desto mer fuktighet vil den også ta til seg. Derfor vil man ikke ha behov for en hygrostat i denne typen luftfukter. En annen fordel er at det ikke kommer kondens på utsiden, og det legger seg ikke vann rundt maskinen.
I en varm damp luftfukter finner man varmeelementer i bunnen av vannbeholderen. Dette elementet varmer vannet opp til kokepunktet og får vannet til å fordampe på denne måten. Denne metoden ble tidligere brukt uten å koke vannet, og det forårsaket gode vekstvilkår for bakterier. Derfor er det i dag viktig at en luftfukter som benytter varm damp teknologien må koke vannet. På denne måten vil maskinen ta livet av alle bakteriene som befinner seg i vannet, og sørger for at metoden er helt trygg å bruke. Dampen som kommer ut av denne luftfukter modellen vil være veldig varm, så her må man passe fingrene for å ikke brenne seg.
I en luftvasker er hovedpoenget å rengjøre luften ved å bruke vann. I maskinen ligger det et hjul som er plassert halvveis ned i vannet, og halvveis over vannet. Dette hjulet vil rotere, og tar først luften med seg ned i vannet før det deretter presser luften opp igjen og ut på andre siden. Når dette gjøres vil luften ta til seg fuktighet, samtidig som at andre partikler og forurensning blir igjen. I denne typen luftfukter må man passe på å tømme og bytte vannet jevnlig siden dette fort vil bli skittent. I tillegg er den ikke fullt så effektiv som en annen type luftfukter, men den vil være like stillegående som en ordinær type. Disse blir ikke like mye brukt i dag ettersom at nyere teknologi har tatt over.
Alle hjem og personer vil ha forskjellige behov. Først og fremst er det viktig å tenke over hvor man ønsker å ha sin nye luftfukter stående. Skal den stå på soverommet til barna bør man velge en som har lavest mulig støynivå, og aller helst en form for nattmodus. På denne måten kan apparatet stå på hele tiden og ikke forstyrre nattesøvnen. Dersom man skal ha den i stuen kan man nok tåle litt høyere støynivå. I stuer må luftfukter modellen man velger kunne håndtere større arealer, og den burde passe inn i interiøret i rommet. Det vi har sett i vår luftfukter test er at man ofte får mer kvalitet desto høyere opp man går i prisklasse. Man trenger ikke å investere i de dyreste modellene for å øke luftfuktighet inne i huset, men det kan være lurt å ha en luftfukter med god kvalitet og lang holdbarhet.
Det anbefales å ha en relativ fuktighet i oppholdsrom på mellom 40 og 60%. Om vinteren kan man gå litt lavere, men man burde absolutt ikke gå over dette på sommerstid. Når man fyrer om vinteren er det veldig vanlig at luftfuktigheten kan falle helt ned til under 25%. Siden den kalde luften ikke evner til å holde på like mye fuktighet kan man sette inn en luftfukter for å bedre luftfuktighet inne i huset. Relativ luftfuktighet måles i prosent av maksimal mengde luften er i stand til å bære.
Det vil si at dersom luftfuktigheten overstiger 100% vil det overskytende gjøres om til flytende vann ved å kondensere. Dette er samme prosessen som skjer i skyene når det regner. Det finnes mange instrumenter man kan bruke til å måle luftfuktigheten, blant annet flere forskjellige luftfukter modeller. Disse har en innebygget hygrostat som kan måle temperatur og relativ fuktighet i rommet. Det er ikke alle luftfukter modeller som har dette innebygget, så det må man være obs på når man skal kjøpe luftfukter. Man kan også kjøpe hygrostat utenom for å kunne måle dette.
Det er jo ikke bare maskiner som påvirker luftfuktighet inne, og du har allerede mange luftfuktere i huset ditt. Blant annet vil plantene man har i huset være hver sin lille luftfukter siden noe av vannet i jorden vil fordampe. Når man vasker hendene i varmt vann på badet, vil også noe av dette vannet fordampe og tilføres luften. Det samme gjelder også badekar, dusj, vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin, komfyr, mikrobølgeovn og varmepumpe. Alle disse elementene er hver sin lille luftfukter.
Selv om de ikke jobber målrettet mot et optimalt inneklima, påvirker de allikevel hvilken luftfuktighet man har inne. En annen aktivitet man ofte gjør innendørs er å henge opp klær til tørk. Dette er en aktivitet som bidrar til at flere liter vann havner i luften. Det som er verdt å merke seg alle disse små luftfukter elementene, er at de ikke har veldig langvarig effekt. Man har generelt lite kontroll på prosessen med bruk av disse luftfukterne.
Kald luft evner ikke å bære på mye vann, faktisk kan den bære mindre og mindre vannmengden desto kaldere den blir. Når luften ligger på 0 grader celsius evner den ikke å bære mer enn 4 gram vann per kubikkmeter. Til sammenligning kan luft på 20 grader celsius bære 20 gram med vann per kubikkmeter. På vinteren vil dette påvirke inneklimaet i stor grad. Dette er fordi luften som beveger seg fra utsiden inn i et oppvarmet hjem fortsatt bare har den samme mengden vann, men prosenten går drastisk ned.
Hvis luften er 0 grader celsius utendørs, og det er 100% luftfuktighet, er det altså 4 gram med vann per kubikkmeter. Når denne luften slippes inn er det fortsatt bare 4 gram vann per kubikkmeter, men nå har luften blitt varmet opp til 20 grader. Siden luften på 20 grader celsius er i stand til å bære 5 ganger så mye vann, har luftfuktigheten sunket ned til 20%. Derfor vil man ofte slite med at det er veldig tørr luft innendørs når det begynner å bli kaldt ute.
Folk som bor på steder der luftfuktigheten er konstant lav vil ofte oppleve flere helseplager enn de som bor i et optimalt inneklima. Det vil selvfølgelig være variasjoner mellom alle individer, og noen reagerer mer enn andre på nettopp dette. Dersom man er sensitiv vil man ofte reagerer på tørr luft med at huden tørker ut. Noen opplever til og med at huden begynner å sprekke, for eksempel på hendene. Man kan også føle seg mer trett og mindre effektiv enn vanlig, og noen opplever et generelt ubehag.
Noen opplever også at de blir mindre motstandsdyktige mot forkjølelser når luften er tørr. Symptomer kan for eksempel være tørre slimhinner og tørre øyne. Men det er ikke bare mennesker som kan vise symptomer på tørr luft, det kan også levende organismer i hjemmet. Musikkinstrumenter som er laget av tre kan sprekke, bli raskere ustemt, eller i verste fall bli ødelagt. Møbler laget av tre kan tørke ut og starte å sprekke, det samme gjelder også tregulv og lister.
Vi har allerede nevnt ordet flere ganger, men hva er egentlig en hygrostat? Denne elektriske innretningen er nemlig innebygget i mange luftfukter modeller, og vil hjelpe apparatet til å optimalisere inneklimaet. Hygrostaten måler den relative fuktigheten i luften, og vil styre din luftfukter, luftrenser eller luftavfukter til å holde en konstant relativ fuktighet.
Man kan som oftest velge selv hvilken luftfuktighet man mener er optimal. På de fleste luftfukter modeller kan man stille inn sin luftfukter til hvilken luftfuktighet man ønsker, og så vil hygrostaten holde inneklimaet på ønsket nivå. Hygrostaten vil måle temperatur og luftfuktighet i rommet, og dermed slå på/av din luftfukter etter behov. Det kan sammenlignes med termostaten på en varmeovn. Denne vil sørge for at varmeovnen varmer opp luften til ønsket temperatur, og slår av ovnen når denne temperaturen er nådd.
Det er jo ikke bare maskiner som påvirker luftfuktighet inne, og du har allerede mange luftfuktere i huset ditt. Blant annet vil plantene man har i huset være hver sin lille luftfukter siden noe av vannet i jorden vil fordampe. Når man vasker hendene i varmt vann på badet, vil også noe av dette vannet fordampe og tilføres luften. Det samme gjelder også badekar, dusj, vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin, komfyr, mikrobølgeovn og varmepumpe. Alle disse elementene er hver sin lille luftfukter.
Selv om de ikke jobber målrettet mot et optimalt inneklima, påvirker de allikevel hvilken luftfuktighet man har inne. En annen aktivitet man ofte gjør innendørs er å henge opp klær til tørk. Dette er en aktivitet som bidrar til at flere liter vann havner i luften. Det som er verdt å merke seg alle disse små luftfukter elementene, er at de ikke har veldig langvarig effekt. Man har generelt lite kontroll på prosessen med bruk av disse luftfukterne.
Kald luft evner ikke å bære på mye vann, faktisk kan den bære mindre og mindre vannmengden desto kaldere den blir. Når luften ligger på 0 grader celsius evner den ikke å bære mer enn 4 gram vann per kubikkmeter. Til sammenligning kan luft på 20 grader celsius bære 20 gram med vann per kubikkmeter. På vinteren vil dette påvirke inneklimaet i stor grad. Dette er fordi luften som beveger seg fra utsiden inn i et oppvarmet hjem fortsatt bare har den samme mengden vann, men prosenten går drastisk ned.
Hvis luften er 0 grader celsius utendørs, og det er 100% luftfuktighet, er det altså 4 gram med vann per kubikkmeter. Når denne luften slippes inn er det fortsatt bare 4 gram vann per kubikkmeter, men nå har luften blitt varmet opp til 20 grader. Siden luften på 20 grader celsius er i stand til å bære 5 ganger så mye vann, har luftfuktigheten sunket ned til 20%. Derfor vil man ofte slite med at det er veldig tørr luft innendørs når det begynner å bli kaldt ute.
Folk som bor på steder der luftfuktigheten er konstant lav vil ofte oppleve flere helseplager enn de som bor i et optimalt inneklima. Det vil selvfølgelig være variasjoner mellom alle individer, og noen reagerer mer enn andre på nettopp dette. Dersom man er sensitiv vil man ofte reagerer på tørr luft med at huden tørker ut. Noen opplever til og med at huden begynner å sprekke, for eksempel på hendene. Man kan også føle seg mer trett og mindre effektiv enn vanlig, og noen opplever et generelt ubehag.
Noen opplever også at de blir mindre motstandsdyktige mot forkjølelser når luften er tørr. Symptomer kan for eksempel være tørre slimhinner og tørre øyne. Men det er ikke bare mennesker som kan vise symptomer på tørr luft, det kan også levende organismer i hjemmet. Musikkinstrumenter som er laget av tre kan sprekke, bli raskere ustemt, eller i verste fall bli ødelagt. Møbler laget av tre kan tørke ut og starte å sprekke, det samme gjelder også tregulv og lister.
Vi har allerede nevnt ordet flere ganger, men hva er egentlig en hygrostat? Denne elektriske innretningen er nemlig innebygget i mange luftfukter modeller, og vil hjelpe apparatet til å optimalisere inneklimaet. Hygrostaten måler den relative fuktigheten i luften, og vil styre din luftfukter, luftrenser eller luftavfukter til å holde en konstant relativ fuktighet.
Man kan som oftest velge selv hvilken luftfuktighet man mener er optimal. På de fleste luftfukter modeller kan man stille inn sin luftfukter til hvilken luftfuktighet man ønsker, og så vil hygrostaten holde inneklimaet på ønsket nivå. Hygrostaten vil måle temperatur og luftfuktighet i rommet, og dermed slå på/av din luftfukter etter behov. Det kan sammenlignes med termostaten på en varmeovn. Denne vil sørge for at varmeovnen varmer opp luften til ønsket temperatur, og slår av ovnen når denne temperaturen er nådd.
Flere luftfukter modeller har også evnen til å rense luften samtidig som de tilfører mer fuktighet. Dette gjøres på flere forskjellige måter. Noen av dem presser luften ned gjennom vann, slik at forurensning vaskes ut før partiklene blir transportert ut i rommet igjen. Flere metoder benyttes, og det er fordi det ofte er mye forurensning i luften. Det er viktig å ha god luftkvalitet innendørs, og ved å benytte en luftrenser vil man kunne fjerne mange elementer det ikke er bra å puste inn over tid.
Dette inkluderer svevestøv, gasser, eksos med mer. Ved å puste inn forurenset luft over tid kan mennesker i alle aldre påvirkes. De med ulike luftveissykdommer, og hjerte- og karsykdommer har størst risiko for dette. Dårlig luftkvalitet kan gi symptomer på alt fra generelt ubehag og små plager, til farlige sykdommer og i verste fall dødelighet. En av de mest vanlige symptomene er små betennelser i kroppen. Det er fordi kroppen ofte responderer med betennelse som en forsvarsmekanisme mot bakterier og virus.