El sykkel test 2021

el sykkel test 2021 best i test
el sykkel test 2021 best i test

El sykkel test 2021! Det er mer populært enn noen gang å være sporty, og det å bruke elektrisk sykkel er nå like populært som fremkomstmiddel som treningsmiddel. Etter hvert som flere og flere har begynt å sykle til arbeid, eller andre aktiviteter har det også kommet flere og flere el sykkel modeller på markedet. Derfor følte vi det var på høy tid med en el sykkel test for å se hvilken el sykkel som kan kalle seg best i test 2021.

I denne testen har vi valgt å fokusere på nettopp det formålet de fleste har når de kjøper seg elektrisk sykkel, nemlig pendling. Derfor var vi ikke utsatt de forskjellige el sykkel modellene for spesielt tøft terreng, eller gjort test på toppfart. Vi har rett og slett valgt å gjøre som folk flest, nemlig sykle til jobb i vår el sykkel test, for å se hvilken el sykkel vi ønsker å anbefale. Det nevnt, er det noen kriterier vi har tatt for oss når vi skulle vurdere de elektriske syklene mot hverandre:

  • Motor: Hvor kraftig motor har el sykkel modellen, og hvordan oppleves drivkraften? Vi er da spesielt opptatt av hvordan vi kan stille på kraften vår el sykkel skal gi oss, og hvor mye hjelp vi faktisk får opp bakkene.

  • Batteri: Hvor stort er batteriet på el sykkel modellen og hvor lenge varer det under vår test? Her har vi sett på hvordan det er å lade opp batteriet, og hvor lang tid det tar å lade. Vi har også vurdert hvor lenge den elektriske sykkel modellen varer før den må lades på nytt.

  • Rekkevidde: Hvor langt kan sykkelen gå, før den må lades opp igjen? Dette henger veldig sammen med punktet for batteriet, men her tar vi også med andre faktorer fra vi opplevde i vår el sykkel test. Hvordan endrer rekkevidden seg utfra kjøreforhold?

  • Annet: Noen av modellene i vår el sykkel test har flere funksjoner som tilkobling til app, bagasjebrett og flere ting. Det er også varierende størrelser på hjulene på de forskjellige elektriske sykkel modellene, og på selve rammen. 
Liste over 1-5 plass i vår airfryer test:

 

 

 

 

 

medalje 1

Jason – El sykkel test - El sykkel best i test

medalje 3

Giant 21 Explore E+ - El sykkel test

medalje 2

Scott SUB Park eRide – El sykkel test

medalje 4

Electra Loft Go – El sykkel test

medalje 4

Superior eXR 6070 Touring – El sykkel test

1. Jason - El sykkel

El sykkel test

terninkast 6 fitnesstrening
el sykkel momas jason
Motor: Bewo 36V
95%
Batteri: 504 Wh
95%
Rekkevidde: 100 km
100%
Antall gir: 8 stk
95%
Antall assistansemoduser: 5
90%

butikk:

Pris:

Tilbud:

logo kajakk

Kr 15 990,-

Motor: Dette er en elektrisk sykkel av topp kvalitet med en motor som er montert midt på rammen. Dette merker vi gir et lavt tyngdepunkt og bedre grep på veien. Motoren i denne el sykkel modellen er også så kraftig at vi hadde ikke noe problem med å komme oss frem noen steder. En elektrisk sykkel som dette er like godt egnet til å brukes i terrenget som på vei og sti. Vi måtte derfor gjøre skikkelig test av motoren. Vi kjørte test på drivkraften på vanlige landeveier, traktorstier i skogen, og i terrenget. V fikk en helt enorm drahjelp alle stedene. Dette er virkelig en el sykkel vi er storfornøyde med i vår test, og vi gledet oss hver dag til å prøve den igjen.

Batteri: Momas Jason elektrisk sykkel leveres med et Samsung lithiumbatteri på 504wh og 14Ah. Med andre ord har denne el sykkel modellen et kraftig og stort batteri som har en oppgitt rekkevidde på omtrent 100km. Vi synes absolutt denne modellen elektriske sykkelen står til forventningene. Med ordinært bruk kunne vi ta flere turer før vi trengte å tenke på å lade igjen.

Rekkevidde: Da vi skulle gjøre test på rekkevidden, og utfordre batteriet på hvor langt det kunne gå, var vi fryktelig spente. Vi brukte Jason el sykkel til og fra jobb som med de andre modellene i vår test, og her opplevde vi at den leverte opp mot forventet rekkevidde. Men i tillegg var vi veldig spente på å se om terrengsyklingen ville gjøre store utslag. Vi er ingen offroad-syklister, så det ble ingen grensesprengende sykling i terrenget, men vi fulgte noen stier innover som gikk over røtter, steiner, og opp og ned noen bakker. Generelt merket vi ikke stort til at rekkevidden endret seg, og det var vi veldig glade for å se.

Annet: Dette var en veldig spennende el sykkel å gjøre test på, og utformingen på den tyder på at den er konstruert til å brukes i terrenget. Her vil vi spesielt trekke frem de hydrauliske skivebremsene som fungerer utrolig bra. Disse fikk virkelig kjørt seg fra test plassen til denne el sykkel modellen i terrenget. Vi setter også svært stor pris på at alle koblingene i el sykkel modellen fra Jason er vanntette slik at den tåler å bli brukt i all slags vær. Og så kan vi jo ikke unngå å nevne assistansemoduset som blir levert med Jason elektrisk sykkel. I tillegg til vanlig el sykkel assistanse opp bakker, får vi nemlig også trilleassistanse. Dette betyr at sykkelen kan trille seg selv i opptil 6 kilometer i timen. 

Konklusjon: Dette er en soleklar vinner i vår test og det er virkelig den beste el sykkel modellen vi har vært borti sammenlignet med pris. Her har Momas Jason levert en el sykkel av ypperste kaliber. Vi vil spesielt trekke frem evnen til å komme seg frem i terrenget så vel som på landeveier. Dette betyr at denne el sykkel modellen kan brukes av de aller fleste. Den kan passe like bra til ungdom som voksne pendlere. Det er absolutt ingen tvil om at Jason – el sykkel er best i test 2022 i forhold til prisen, og får terningkast 6.

2. Giant 21 Explore E+ Smart GTS - El sykkel

El Sykkel Best i Test

terninkast 6 fitnesstrening
el sykkel best i test 2021 giant
Motor: Yamaha Syndrive Sport
95%
Batteri: 500 Wh
95%
Rekkevidde: 80-120 km
100%
Antall gir: 9 stk
100%
Antall assistansemoduser: 6+1
100%

butikk:

Pris:

Tilbud:

logo el sykkel test

Kr 34 999,-

birk el sykkel logo

Kr 34 999,-

Motor: Giant 21 Explorer E+ Smart GTS er en formidabel elektrisk sykkel , og vi fikk så absolutt en ny opplevelse av hvordan en el sykkel skal være. Giant 21 Explore modellen leverer en kraftig motor som klarer å trekke oss opp alle bakkene vi kom utfor. På testturene møter vi nemlig noen relativt tøffe motbakker begge veier, og disse gikk som en drøm. Vi merket generelt lite til at det var en motbakke i det hele tatt på denne el sykkel modellen fra Giant.

Batteri: Batteriet har en oppgitt rekkevidde på opptil 120 kilometer. Dette følte vi var nokså passende. Dette kommer nok veldig an på hvor mange bakker man treffer på underveis. Jevnt over testen ble Giant elektrisk sykkel  testet både på landeveier og i by. Vi var generelt veldig fornøyde med el sykkel modellens prestasjoner. I byen var det generelt lite behov for å bruke batteriet. Det var først på landeveiene vi virkelig følte at vi fikk satt Giant el sykkel på test. Batteriet ble ladet opp til 80% på ca to timer, så det var mer enn nok å sette den på lading etter jobb, og ta den ut av laderen før kvelden. Vi hadde også muligheten til å sette den i batterisparingsmodus under lading, hvor laderen lader saktere for å skåne batteriet. En elektrisk sykkel har nemlig ikke godt av å bli ladet helt opp hver eneste gang.

Rekkevidde: Som nevnt følte vi virkelig at den oppgitte rekkevidden til omtrent 120 kilometer på et fulladet batteri stemmer nokså bra. I løpet av den uken vi hadde test på denne el sykkel modellen var det stort sett oppholdsvær, så vi fikk ikke testet den på andre kjøreforhold. Men konklusjonen er at denne el sykkel modellen gir det den lover deg, og her får du utrolig mye rekkevidde for pengene. Det var også mer enn nok med 9 gir, og vi hadde aldri noe problemer å komme oss fremover eller oppover. I bakker vi stort sett pleier å slite ganske godt med på vanlige sykler, var det overhodet ikke noe problem med Giant el sykkel.

Annet: Det absolutt beste med hele el sykkel modellen er den smarte assistansen den tilbyr. Dette er en revolusjonerende funksjon som tar begrepet «smart el sykkel» til et nytt nivå. Flere andre el sykkel modeller på markedet har smarte funksjoner som måler rytter eller terreng for å tilpasse hjelpen underveis. Giant el sykkel gjør begge deler! I tillegg har den mulighet for tilkobling til app på smarttelefonen, slik at man kan stille inn og tilpasse de forskjellige assistansemodusene selv. På denne måten kunne vi tilpasse kraften til våre egne behov.

Konklusjon: Det er ingen tvil om at testens andreplass var svært nære best i test prisen i våre el sykkel test 2022. Dette var rett og slett en el sykkel det var en fornøyelse å gjøre test på. Det er en modell med store hjul, som kommer seg raskt frem og som vet akkurat hvor mye hjelp du behov for. Det er også veldig enkelt å slå av alle funksjonene dersom du vil bruke sykkelen til trening. Det er generelt lite å trekke denne sykkelen på, og var absolutt ingen tvil i testpanelet at Gian Explore E+ Smart el sykkel fortjente  terningkast 6. Vi vil så absolutt anbefale denne el sykkel modellen til alle som ønsker en allsidig sykkel som kan brukes til de aller fleste formål.

3. Scott SUB Park eRide Bosch A+ - El sykkel

El sykkel test

terninkast 6 fitnesstrening
scott hybrid el sykkel
Motor: Bosch Active Plus
95%
Batteri: 500 Wh
95%
Rekkevidde: 70 km
85%
Antall gir: 9 stk
100%
Antall assistansemoduser: 6
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

xxl logoo

Kr 31 990,-

Motor: Dette er en Scott elektrisk sykkel man kan kjøpe med god samvittighet. Denne el sykkel modellen leverer en kraftig og god motor som egner seg til alle typer bruk både i by og på landeveier. Den kraftige Bosch motoren gir utrolig god kraft i oppoverbakker. Man kan altså selv velge hvor tungt det skal være. Av alle bakkene vi testet denne Scott el sykkel modellen i, var det ingen som ble for tunge for denne motoren.

Batteri: Batteriet er på 500Wh på denne Scott el sykkel modellen, og det oppgis en rekkevidde på opptil 150km. Litt lengre ned i informasjonen om Scott SUB Park eRide el sykkel vi hadde test på, står det at forventet rekkevidde for en person som veier 75kg er omtrent 65km. Vi opplevde at dette var akkurat i underkant av hva vi fikk av rekkevidde på maks assistanse. Det skal jo også nevnes at vi hadde på nokså høy assistanse under alle turene, for vi skulle på jobb og ønsket ikke å svette for mye.

Rekkevidde: Som nevnt føler vi at det mest riktige er å si at denne Scott el sykkel modellen har en reell rekkevidde på rett i overkant av 70km når man har på maksimal assistanse. Under testen av denne sykkelen traff vi på litt guffent vær til tider. Under testingen følte vi derimot ikke at det var noe endring i rekkevidde eller ytelse uansett om solen skinte, eller om det regnet. Det var vi veldig fornøyde med, og gir Scott el sykkel et plusspoeng for dette.

Annet: Scott el sykkel har store hjul, som gjør at den kommer seg raskt fremover når vi sykler. Ellers bli den også levert med skjermer, bagasjebrett, lys, lås og støtte. Slike ting setter vi stor pris på, da vi ikke ønsker å finne ut i etterkant at vi burde hatt noe ekstra utstyr til vår nye el sykkel. Selve sykkelen er nokså tung med sine 28kg, men den veier opp for dette med mye kraft og funksjon.

Konklusjon: Når man får så bra elektrisk sykkel modeller servert på sølvfat er det vanskelig å bestemme seg for en vinner. Her var det ingen tvil om at denne Scott el sykkel modellen skulle få terningkast 6 for sin fantastiske ytelse, og kapasitet. Det var også marginale forskjeller som gjorde at det til slutt ble en tredjeplass på denne Scott el sykkel modellen.

4. Electra Loft Go - El sykkel

El sykkel test

Terningkast 5 fitnesstrening
Elecrra loft Go el sykkel
Motor: Bosch Active Line Cruise
90%
Batteri: 400 Wh
85%
Rekkevidde: 40-100 km
85%
Antall gir: 8 stk
95%
Antall assistansemoduser: 4+1
85%

butikk:

Pris:

Tilbud:

sykkel logo

Kr 31 990,-

Motor: Her har vi latt oss imponere av Electra Loft Go elektrisk sykkel. Det hersker ingen tvil om at dette er en sykkel som er beregnet for by. Denne el sykkel modellen har en kraftig motor som yter veldig godt under vår test. Vi merker at den krever en del batteri når vi møter litt motstand. Denne el sykkel modellen er laget for flate byer der man sykler på brostein eller asfalt. Den er laget til å klare å overkomme hindre som fortauskanter, men vi savner dempere. Det gjør ingenting på vanlige asfalterte veier som er godt vedlikeholdt, men når man treffer hull eller andre ujevnheter i asfalten får vi en ubehagelig opplevelse. Det sagt, så er dette ikke en el sykkel som selges for å være allsidig. Dette er en el sykkel som selges som bysykkel, og derfor må vi basere vår test på dette utgangspunktet. 

Batteri: Som nevnt merket vi at el sykkel modellen fra Electra krever litt ekstra strøm når den møter motstand i underlaget. Vi syntes først det var litt rart at produsenten oppgir rekkevidde fra 40 til 120 kilometer på et fulladet batteri, men vi forstod bedre under testen. Uten særlig motstand, altså under typisk bysykling, har den veldig lang batteri tid. Det var annerledes da vi skulle pendle til jobb og utsatte den for ujevnheter i underlaget og tøffe motbakker. Ladetiden på batteriet fra 0 til 100% er oppgitt til 3,5 time, og det kan vi si oss enige i. Det tok rundt halvannen time å lade den fra rundt 10% til 50%. Et stort plusspoeng for laderen var at selve batteriet både kan lades mens det står på din el sykkel, eller det kan tas inn og lades innendørs. 

Rekkevidde: Nå har vi allerede nevnt en del om rekkevidden i forbindelse med batteriet. Dette er ingen terrengsykkel, men vi forventet at den skulle klare å ta oss frem fra hjemmet til jobben. På denne veien møter vi på motbakker og ujevn asfalt, og dette syntes ikke Electra elektrisk sykkel noe godt om. I motbakkene fikk vi god drahjelp, men på bekostning av batteritid og rekkevidde. Hvis vi derimot satt ned assistansen og gjorde mer av jobben selv klarte vi å opprettholde en del rekkevidde. Vi mener altså at det er nokså riktig at produsenten å oppgi en rekkevidde fra 40 til 120 kilometer. Dette er fordi det har mye å si hvor mye hjelp man trenger, og hvordan underlaget der man sykler er.

Annet: Nå har vi snakket mye om effekten, motoren, drivkraften og rekkevidden til Electra Loft Go elektrisk sykkel. Men det er mye annet som virkelig trekker opp for denne modellen i vår el sykkel test. Første plusspoeng kommer i form av den ergonomiske sittestillingen og det behagelige setet på denne el sykkel modellen. Electra har nemlig en patentert ramme som hjelper deg til å sitte i en stilling som avlaster hofte, rygg og skuldre. Dette gjør at man kan pendle på denne sykkelen over lengre tid uten å kjenne på ubehag etter sittestillingen. Plusspoeng nummer to kommer fra de punkteringssikre dekkene som følger med denne el sykkel modellen fra Electra. Siden sykkelen er beregnet til bruk i by vil det ofte være fare for å møte på småstein og glasskår som kan punktere dekkene. 

Konklusjon: Vi er svært fornøyde med Electra Loft Go el sykkel, og det er småting som gjør at den ikke scorer helt til topps i vår test. Man må ta med i betraktningen at dette ikke er en el sykkel beregnet for terreng, så den må heller ikke vurderes som en terrengsykkel. Dette er en elektrisk sykkel som er helt suveren til bruk i by og sentrale områder. El sykkel modellen fra Electra er ikke noe særlig billigere enn sine konkurrenter i denne testen, men den ligger på omtrent samme prisnivå. Det tatt i betraktning får man veldig mye for pengene i denne pakken. Siden det følger med en komplett utstyrspakke i prisen, er det lite man trenger å kjøpe utenom. I vår el sykkel test havner den på en fjerdeplass med terningkast 5 på grunn av litt manglende drivkraft på landeveiene.

5. Superior eXR 6070 Touring - El Sykkel

El sykkel test

Terningkast 5 fitnesstrening
el sykkel superior
Motor: SHIMANO STEPS E610
85%
Batteri: 504 Wh
95%
Rekkevidde: 90-150 km
100%
Antall gir: 10 stk
100%
Antall assistansemoduser: 3
75%

butikk:

Pris:

Tilbud:

birk el sykkel logo

Kr 32 900,-

Motor: Motoren i denne el sykkel modellen opplevde vi som veldig bra. Den har tre moduser som gir forskjellig assistanse i motbakker. På høyeste nivå trenger vi gjøre svært lite for å komme opp bakkene på de landeveiene der vi gjorde test på denne el sykkel modellen. De forskjellige strekningene vi testet sykkelen på er typiske norske landeveier som byr på både slakke og bratte motbakker. Ingen av bakkene på disse veiene var noe problem for denne sykkelen, så vi konkluderte egentlig med at den lever opp til alle forventninger vi hadde. Alt i alt er vi storfornøyd med ytelsen i vår el sykkel test, og gir motoren full pott.

Batteri: Vi kommer nærmere inn på rekkevidden i neste avsnitt, men selve batteriet i denne sykkelen er på 504Wh. Batteriet er integrert i sykkelen, og har en spenning på 36V. Den medfølgende laderen er en smartlader på 2A som tilpasser ladningen for å skåne batteriet mest mulig. Denne laderen lader batteriet veldig hurtig opp til 50%, og deretter saktere helt opp til 100%.  Det vi derimot trekker litt for i vår el sykkel test er at denne sykkelen har en litt dårlig oppgitt batterilevetid. Det er forventet i levetiden at batteriet kommer til å være nede på 60% kapasitet etter 1000 ladninger. Vi synes dette er et nokså stort tap etter dette antallet ladninger sammenlignet med andre modeller i samme prisklasse.

Rekkevidde: Da vi skulle teste Superior elektrisk sykkel var vi veldig spent på hvordan rekkevidden kom til å være. De opplyser nemlig selv at sykkelen skal ha en rekkevidde fra 90 til 150 kilometer. Det er en nokså freidig påstand, og det kunne vi jo ikke unngå å teste ut i vår el sykkel test. Vi startet med å sette vår el sykkel i Eco-modus og la ut på tur. I denne modusen har Superior el sykkel en oppgitt rekkevidde på 150km. Selv om vi var nokså dedikerte var det ingen av oss som valgte å forsøke å sykle 150 kilometer i strekk, så dette ble fordelt ut over flere dager. Til vår store fornøyelse kan vi melde om at snittlengden vi fikk ut av en full ladning var omtrent 98 km. Vi gir Superior eXR 6070 el sykkel et stort plusspoeng for riktig oppgitt rekkevidde.

Annet: Nå har vi allerede nevnt en del om assistansemodusene som er Eco, Normal og High. Disse modusene kan enkelt stilles på slik at man får akkurat den hjelpen man ønsker i motbakkene. Det vil også påvirke den totale rekkevidden ettersom man velger assistansemodus. Denne el sykkel modellen har også hydrauliske skivebremser som gjør det veldig enkelt å bremse når vi trenger det. Det følger også med frontlykt og baklykt i utstyrspakken, slik at du er klar til å se og bli sett når du er ute og sykler i mørket. I tillegg følger det med skjermer til hjulene foran og bak, og et stativ som eventuelle sykkelvesker kan festes i. Her savner vi litt ekstrautstyr, og skulle gjerne ønske det fulgte med noe mere i pakken.

Konklusjon: Superior har her levert en ypperlig elektrisk sykkel som mange kommer til å ha glede av i mange år. Det er ingen tvil om at den leverer toppkvalitet på motor, ytelse og rekkevidde. Det er små ting som gjør at den ikke får «mer» enn terningkast 5. Dette er først og fremst på grunn av den litt manglende utstyrspakken som følger med, og den oppgitte batterilevetiden. Vi skulle ønske det fulgte med litt mer ekstrautstyr når sykkelen koster såpass mye penger. Derfor havner den på femte og siste plass i vår el sykkel test. Men vi må også poengtere at vi synes dette er en fantastisk el sykkel, og det er et garantert godt kjøp.

Hva skal man se etter i en sykkel test?

Når du skal velge deg en ny elektrisk sykkel er det viktig å velge ut fra ditt eget ståsted. Bare fordi en sykkel blir skrytt opp i skyene av naboen, er det ikke sikkert det er riktig sykkel for deg. Du må vurdere hvilke punkter som er viktige for deg, og hva du trenger sykkelen til. Her får du noen tips til hva du burde vurdere før du kjøper din nye el sykkel.

el sykkel test formål

Formål

Når du skal velge deg ut en elektrisk sykkel er det viktig at du først tenker gjennom hva du har tenkt å bruke sykkelen til. Dersom du skal bruke den til pendling på landeveier, kan du se etter sykler som er beregnet for normal hastighet på asfalt og brostein. Disse kalles ofte også bysykler fordi de ikke er beregnet for terrenget. Dersom du derimot hovedsakelig ønsker å bruke sykkelen i terrenget bør du se etter en el sykkel med god demping på hjulene og i setet. Da bør du også gjerne ha en el sykkel med brede dekk som får godt grep i terrenget.

rekevidde ikon

Rekkevidde

Hvor lange strekninger kommer du til å sykle hver dag? Hvor ofte har du mulighet for å lade, og hvor lang tid har du til å lade? Disse tingene avgjør om du skal se etter en el sykkel med lengre rekkevidde, eller om du kan klare deg med en som har kortere rekkevidde. Dersom du skal pendle til jobb og har et par mil hver vei, må du sørge for at du har mulighet til å lade hver dag, eller at du har nok rekkevidde til å kunne lade annenhver dag. Du må også ta i betraktning at rekkevidden kan variere utifra terrenget du kjører i.

motor ikon

Motor

Hvordan ser veien ut der du har tenkt til å bruke din nye el sykkel? Dersom det er terreng eller mange bratte bakker bør du se etter el sykkel modeller med kraftigere motor. Dersom du bor i byen, eller nokså sentralt, og bare skal sykle på nokså flate områder vil du ikke ha samme behov for drahjelp. Derfor bør du tenke gjennom hvordan veien ser ut der du har tenkt til å sykle, og hvilke steder du ønsker å sykle til. Det er selvfølgelig veldig kjedelig å ha valgt for lite kraft, så kjøp heller litt for kraftig motor, enn en som er litt for dårlig.

pris el sykkel test

Pris

Det meste handler til syvende og sist om pris. Når du skal investere i en el sykkel må du naturligvis velge sykkel som passer dine behov, men den må også passe lommeboken din. Her må du gjøre vurderinger på hvor høy pris du er villig til å betale, og så kan du deretter vurdere hvilke egenskaper du kan gi avkall på. Det er for eksempel viktig å ikke gi avkall på god motor hvis du skal sykle mye i terrenget. Eller om du skal pendle flere mil hver dag burde du ikke gi avkall på rekkevidde til fordel for lavere pris.

Viktig å vite om bruk av el sykkel

Når du først har kjøpt deg en el sykkel er det noen punkter det er lurt å vite litt om. En el sykkel fungerer i all hovedsak likt som en vanlig sykkel. Den veier derimot nokså mye mer, og vil derfor oppføre seg litt annerledes i noen situasjoner.

Høyere fart

En el sykkel som hjelper deg opp i fart vil ofte holde høyere gjennomsnittsfart enn du ville klart å oppnå med en vanlig tråsykkel. Dette gjør det spesielt viktig å huske på å tilpasse farten når du nærmer deg trafikkryss, eller områder med dårlig sikt. I Norge har man lov til å ha en hjelpemotor på sykkelen slik at den kan oppnå en toppfart på 25 km/t. Dette kan man også oppnå med en vanlig tråsykkel, men en el sykkel vil ha et mye større moment.

Siden en tråsykkel ofte bare veier langt under 10kg, og en elektrisk sykkel ofte veier godt over 20kg har den en mye lengre bremselengde. Derfor er det spesielt viktig å være forberedt i trafikken, og ta gode valg inn mot kryss for å forhindre farlige situasjoner. Mange ulykker med el sykler i Norge skyldes for høy fart i svinger eller veikryss, eller at man rett og slett kjører ut av veibanen. En el sykkel har de samme bremsene som den vanlige tråsykkelen, så det tar lengre tid for å få stoppet den.

el sykkel fart test
el sykkel test ekstrautstyr

Utstyr

Her til lands er det noe utstyr som er valgfritt å bruke eller ha med på en el sykkel, mens annet er påbudt å bruke. Reglene for el sykkel er de samme som reglene for vanlige tråsykler. På alle norske veier skal alle sykler være utstyrt med fungerende bremser, lys både foran og bak, refleks skal bære påmontert og den skal ha ringeklokke. Hjelm er ikke påbudt, men veldig sterkt anbefalt da den kan forhindre svært alvorlige skader.

Dersom man skal på langtur kan det også være lurt å ha en sykkelveske som kan romme det nødvendige man trenger på tur. Det er ikke å anbefale å bruke sekk dersom man skal sykle i mange timer over flere dager. Utenom dette så kan det være veldig lurt å kjøpe en bøyelås med alarm, slik at du kan få låst din el sykkel og være trygg på at ingen stjeler den. Det er også en del modeller som tilbyr ekstra skjermsett og eksterne lydhorn. Det kan altså være en ide å se på eventuelle tilleggsutstyr som du trenger før du kjøper en el sykkel.

Leave a comment